İrmikli Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

İrmikli Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Parmak Tatlısı

İrmikli parmak tatlısı, bir diğer adıyla bal parmak tatlısı, şerbetli bir tatlı çeşididir. İçerisinde yer alan malzemeler sağlık açısından protein kaynağıdır. Özellikle tatlıyı seven çocuklarınız varsa, bu tatlıyı onlara hazırlayarak afiyetle tüketmelerini sağlayabilirsiniz. İrmikli parmak tatlısını davet sofralarınız için veya tüm aile bireylerinin bir arada olduğu zamanlarda hazırlayabilirsiniz. Herkesin çok seveceği bu tatlı oldukça da hafiftir. İrmikli parmak tatlısını eğer ilk defa yapıyorsanız, size önerdiğimiz tarife bir göz atabilirsiniz.

İrmikli Parmak Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

Hamuru İçin:

  • 1 paket margarin
  • 2 tane yumurta
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı un
  • 1 kase irmik (Bulamak için)

Şerbeti İçin:

  • 4 su bardağı su
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı limon suyu

İrmikli Parmak Tatlısı Nasıl Yapılır?

İrmikli parmak tatlısının hazırlanmasına ilk olarak şerbeti hazırlayarak başlayın. Çünkü tatlının şerbetinin soğuk olması, hamurunun ise ılık olması gerekiyor. Şerbeti hazırlamak için uygun büyüklükte bir tencere alın ve içerisine toz şeker ile suyu ilave edin. Akabinde malzemeleri bir kepçe ile karıştırın. Tencereyi ocağın üzerine alın ve kısık ateşte kaynatın. Şerbet kaynamaya başladığında içerisine limon suyunu ilave edin ve beş dakika daha kısık ateşte kaynatın. Hazır hale gelmiş olan şerbeti soğuması için bir kenara kaldırın. Şerbet soğurken siz de bu arada tatlının hamurunu hazırlamaya geçebilirsiniz. Hamur için un hariç diğer malzemeleri bir karıştırma kabına alın ve yoğurun. Yumuşak kıvamlı olan karışımın içerisine unu yavaş yavaş ilave edin ve ele yapışmayacak bir hamur oluşturun.

Hazırlanan hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar kopartın ve ilk önce yuvarlayın. Ardından parmak şeklinde hamura uzun şekil verin. Şekil verilen hamurları irmiğe bulayın ve yağlanmış fırın tepsisinin üzerine dizin. Bu aşamada hamurun üzerine biraz bastırın. Tepsiyi 185-190 derecelik fırına gönderin. Eğer tatlı verilen bu derecede pişer ise daha lezzetli olacaktır. Çok kısık ateş de hamur yayılabilir. Yüksek ateşte ise içi hamur olup sadece dış kısmı pişebilir. Bunun için verilen fırın ayarı tatlının pişmesi için en ideal ısıdır.

Tatlının her tarafı kızarana dek pişirin. Pişmiş olan tatlıyı fırından alın ve birkaç dakika tatlının ilk sıcaklığı çıkana dek bir kenarda bekletin. Ardından tatlıyı tezgâhın üzerine alın ve soğuk olan şerbeti tatlının üzerine bir çorba kepçesi yardımı ile dökün. Şerbeti ile buluşan tatlının üzerine başka bir tepsi kapatın. Böylelikle tatlının şerbetini çekmesi kolaylaşacaktır. Tatlı şerbetini çektikten sonra bir saat kadar buzdolabına kaldırın ve soğukta dinlendirin. Soğumuş olan tatlının üzerine toz çekilmiş Antep fıstığı, ceviz içi, file fındık veya Hindistan cevizi serpiştirip sunum yapın.

Ekstra İpuçları ve Bilgiler

İrmikli parmak tatlısı yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Hamurun kıvamını iyi tutturmak için un miktarını kontrollü ekleyin. Şerbetin soğuk, hamurun ise ılık olması tatlının daha iyi şerbet çekmesini sağlar. Tatlının üzerine kapatılan tepsi, şerbetin daha hızlı ve eşit dağılmasını sağlar. Servis öncesinde tatlının tamamen soğuması, lezzetini artırır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Parmak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Parmak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

El Baş Parmak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

El Baş Parmak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi