{ "title": "Tetik Parmak", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/Tetik-Parmak-75.jpg", "date": "20.01.2024 16:53:23", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Tetik parmak, parmakların hareketi sırasında ağrı, sızlama ya da takılma hissinin olmasıyla ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkta parmakta takılma, kilitlenme gibi sorunlar ortaya çıkar. Hasta parmağını açmakta, düzleştirmekte zorluk çeker. Bu nedenle hastaların yaşam kalitesini düşüren bir hastalık olduğu söylenebilir. Halk arasında tetik parmak dışında parmak kilitlenmesi şeklinde de tanımlanır.

Tetik parmak neden olur?

Tetik parmak rahatsızlığının belirli bir sebebi bulunmamaktadır. Ancak bir iltihaplanma sonucunda parmak tendonu ya da tendon kılıfındaki şişliğin buna sebep olduğu düşünülmektedir. Kasları ve kemikleri birbirine bağlayan güçlü dokular tendonlardır. El tendonları da ön kol kaslarından gelerek, parmakları kemiklere bağlar. Parmak hareketleri de tendonların yardımıyla olur. Tendonları tünel şeklindeki yapısıyla muhafaza eden tendon kılıfı, elastik bir yapıdadır. Normalde tendonlar bu kılıf içinde rahatça kayar ve hareket eder. Esnek olmaları sayesinde zorluk yaşanmaz. Ancak tetik parmak durumunda burada meydana gelen şişlik yüzünden elastikiyet kaybolur ve parmaklar bükük şekilde kalır.

Tetik parmak belirtileri nelerdir?

Tetik parmak herhangi bir darbe, travma ya da yaralanma sonucunda oluşmaz. Rahatsızlığın en belirgin semptomu parmak hareketleri yapılırken takılma hissinin oluşmasıdır. Parmağın çıkması ve tekrar yerine oturması hissinin oluşması, parmak hareketi sonrasında ağrı oluşması ve avuç içinin şişmesi gibi etkiler hastalığın ilk belirtileri içindedir. Parmakta oluşan kilitlenme bazen uzun sürede açılmaz. Tetik parmak tanısı fizik tedaviyle konulabilir.

Tetik parmak tedavisi nasıl yapılır?

Hastaların çoğunda kilitlenen, sorun olan bölgenin hareket ettirilmeden dinlendirilmesi, bunun yanında lokal ve sistemik anti enflamatuvar ilaçların kullanılmasıyla tetik parmak tedavisi yapılabilir. Fakat bu uygulamalarla tetik parmak düzelmediği takdirde cerrahi girişim yapılması gerekebilir. Tetik parmak ameliyatı lokal anestezi altında uygulanmakta ve 1-2 cm'lik bir kesiyle yapılmaktadır. Operasyonda tendonun sorunlu tüneli genişletilerek sorun giderilir. Ameliyattan sonra hasta parmağını rahatça oynatır hale gelir. Bu operasyon poliklinik koşullarında yapılabilir. Açılan kesi yeri pansumanla kapatılır. Tam olarak iyileşme 2 hafta içinde gerçekleşir.
" } ] }