{ "title": "Tetik Parmak Hastalığı", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/Tetik-Parmak-Hastaligi-68.jpg", "date": "19.01.2024 11:43:36", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Tetik parmak hastalığı, bilimsel adıyla 'stenozan tenosinovit' diye adlandırılan hastalık, parmak tendonlarında bulunan kirişlerin takılarak kilitlenmesi nedeniyle oluşan bir parmak rahatsızlığıdır. Tendon parmak ve baş parmak kemikleriyle ön kol kaslarını birbirine bağlayan uzun halatlar gibi çalışır. Parmakların hareket etmesi ise üzerlerinde bulunan kaslara bağlı kirişler vasıtası ile olur. İp şeklindeki kirişler bazı noktalarda köprülerin altından ya da üzerinden geçerek hareketlenen parmağın doğru ve istenilen yöne gitmesine olanak sağlarlar. Tetik parmak sorununda, parmaklarda yaşanılan kilitlenme ya da takılma sorunu köprülerin altından geçen kirişlerin yarattığı bir durumdur. Eğer bu parmaklarda bulunan bu köprüler zaman içinde kalınlaşır ise tetik parmak hastalığı ortaya çıkar. Kirişlerin dış kısmında beliren şişlikler nedeni ile parmaklar tetik gibi takılıp, ağrımaya neden olur. Hastalığın ileri safhalarında kilitlenen ve bu sebep ile hareket ettirilemeyen parmaklar hastaları normal hayatlarından uzaklaştırır.

Tetik parmak hastalığı neden olur?

Gelişen dünya ile artan dijital ve teknolojik gelişmeler tetik parmak hastalığında artışa sebep olmaktadır. Elimizden düşürmediğimiz cep telefonları, anında cevap verdiğimiz elektronik postalar, elimizde telefon attığımız tweetler, instagramda dolaşmaların bizi bağımlı hale getirmesiyle hayatımıza giren hastalıklardan birisi. Parmakları aşırı kullanmak tendonlarda nodül oluşmasına neden olur ve oluşan bu nodüller parmakta kasılma ve sıkışmaya neden olur. Ellerimizdeki telefonlar ile oyun oynama ve yüklediğimiz uygulamaları kullanırken en çok baş parmağımızı zorluyoruz ve bu nedenle tetik parmak hastalığı sıklıkla baş parmakta görülüyor.

Tetik parmak hastalığı belirtileri nelerdir?

Tetik parmak oluşumunun ilk belirtisi parmakta ağrı ve zonklama hissedilmesidir. Şiddetli olmasa bile parmaklardaki ağrılar ciddiye alınmalı ve takip edilmelidir. Eğer ihmal edilir ise parmaklarda kalıcı olarak hareket kaybına sebep olabilir. İlk ağrı hissedildiğinde bunu bir uyarı olarak kabul edip önlemini almak gerekir. Erken teşhis ve uygun tedavi ile hiçbir cerrahi operasyona gerek duyulmadan tedavi edilebilir.

Tetik parmak tedavisi nasıl yapılır?

Tetik parmak tedavisi ameliyatlı ve ameliyatsız olarak yapılabilir. İlk önce ameliyatsız çözümler denenmeli ve son çare olarak eğer bir sonuç alınamıyor ise ameliyata başvurulmalıdır.

Tetik parmak hastalığı için çözüm önerileri

Erken teşhis ile doktorunuzun önereceği fizik tedavi süreci ile hastalığı atlatabilirsiniz. Doktorunuzun uygun gördüğü durumlarda aktivite azaltmak ile kullanılacak oral antiinflamatuvar ilaçlar ve atel kullanımı belirtileri yeni başlamış hastalar için uygundur ve rahatlama sağlar. Daha önceden tercih edilen çözümlerden biri olan steroid enjeksiyonu uzun vadede tendon yapılarına zarar verdiği için artık pek tercih edilmemektedir. Diğer bir yöntem ise hastanın kısa sürede normal aktivitelerine dönebilmesi amacı ile lokal anestezi altında sorunlu parmağın tendonlarına keskin uçlu bir iğne ile giriliyor ve parmak tabanına mikro bir uygulama ile kasnak açılıyor. Daha sonrasında da herhangi bir ağrı, şişlik ya da morarma yaşanmadan iğnenin girdiği kısım bir yara bandı ile kapatılarak sorun giderilebiliyor.

" } ] }