{ "title": "Şehadet Parmağı", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/sehadet-parmagi.jpg", "date": "20.01.2024 03:12:16", "author": "sebahat coşgun", "article": [ { "article": "Şehadet Parmağı, İnsanın belki en önemli organlarından birisidir eller. Hemen her işimizi eller ile görürüz. Ellerimiz neredeyse duyu organlarımız kadar önemlidir. Çünkü duyu organlarımız ile algıladığımız her işi ellerimiz ile yaparız. Elleri bu kadar önemli ve işe yarar kılan tabi ki parmaklarımızdır. Allah-u Teâlâ insanların eline 5 adet parmak yaratmış. Elimize baktığımızda işe yaramayan yani gereksiz olan bir tane bile parmak yoktur. Elimizdeki her parmağın mutlak vazifesi var ama en çok kullandığımız, olmasa ne yapardık diyebileceğimiz elbette ki şehadet yani işaret parmağımızdır.

Şehadet parmağının İslam dinindeki önemi nedir?

Şehadet parmağı, İslam dinine göre yüzük takılması yasak olan parmaktır. Bunun nedeni ise Yahudilerin işaret parmağını yüzük parmağı olarak kullanmalarıdır. Yahudilere muhalefet etmek amacı ile işaret parmağına yüzük takmanın günah olduğunu söyleyen alimler çok fazladır.

İslam dinin de şehadet parmağının özel bir yeri vardır. Dünyanın her yerinde işaret parmağı olarak bilinen parmağın İslam coğrafyalarındaki adı şehadet parmağıdır. Şehadet parmağı tek başına havaya kaldırıldığı zaman Allah bir anlamına gelir. Yani ilk okulda tahtaya kalmak için veya söz istemek için yaptığımız işaret İslam da yüce Allah'ın birliğine şahitlik etmek ve Allah'ın birliğine inandığını göstermek için bir simgedir.

Pek çoğumuzun televizyonlarda şahit olduğu İslam destekçisi bir mitingde veya savaş sırasında insanlar 'Allah-u Ekber' diye bağırırken bir taraftan da işaret parmaklarını havaya kaldırırlar. İşte bu da şehadet parmağının İslam dinindeki öneminin en güzel örneklerinden biridir.

Kısacası, İslam dinine göre işaret parmağını havaya kaldırmak 'Allah-u Ekber' sözünün şekle bürünmüş halidir.

Şehadet Parmağı ve Namaz

Namaz kılarken teşehhütte Tahiyyat suresi okunurken şehadet kısmına gelindiğinde 'Lailaheillallah' söylenirken, işaret yani İslam'daki adı ile Şehadet parmağı yukarı doğru kaldırılır. Mutemet olan bir görüşe göre, kelime-i şehadet getirirken sağ elin işaret parmağı, \"Lâ ilâhe''nin 'La' kaldırılıp uluhiyetin ispatı sırasında yani ' İllallah' derken indirilir ki, bu kaldırma ve indirme işaretleri ile Allah'ın eşinin bulunmadığı teyit edilmiş olsun. Oturuşta parmakların hiçbiri yumulmaz. Teşehhütte bu uygulamayı yapmanın çok büyük fazileti vardır. Fakat şehadet parmağını vaktinde indiremediği takdirde bu kazanılacak olan sevap günaha dönüşebilir. Dikkatli davranamayacağına inanan kimse uygulamayabilir. Herhangi bir zorunluluğu yoktur.

Namaz içindeki bu uygulamanın dayanıldığı delil, Sahih i Müslim de İbni Zübeyir'den rivayet edilen bir hadise dayanmaktadır. Bu hadiste Tahiyyat suresinde geçen Kelime-i Şehadette sadece parmağın kaldırılıp indirilmesi ile yetinildiği rivayet edilmektedir.

Namaz esnasında bu uygulamayı yaparken işaret parmağını vasat bir şekilde sağa sola sallamak ve gereksiz işaretlerde bulunmak menduptur. Zaten namaz içinde lüzumsuz hareketlerde bulunmak namazı zedeleyen ve kabul olunmamasına neden olan durumlardır.

Hanefi mezhebine tabi olanlar peygamberimizin bu sünnetini yerine getirmek isterler ise bu şekilde uygulamalıdırlar. Diğer mezheplerin uygulamalarında ufak tefek bazı değişiklikler görülmektedir.

" } ] }