{ "title": "Sağ Serçe Parmak Uyuşması", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/Sag-Serce-Parmak-Uyusmasi-74.jpg", "date": "21.01.2024 03:33:16", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "
Sağ serçe parmak uyuşması, serçe parmak uyuşması çok ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Sağ serçe parmak uyuşması ekseriyette kollarda bulunan ulnar sinir sıkışmasından dolayı belirtisi görülebilir ve uyuşma genel olarak karpal tünel sendromu hastalığından da kaynaklanmaktadır. Sağ serçe parmak uyuşmasının sebebi olan ve sebeplerinin anlaşılabilmesi adına bu hastalığının teşhisi doğru tetkik edilmesi için, Uzman bir hekime başvurmak gerekir. Ulnar adı verilen sinir bütün kol boyunca uzanan ve el bileğinden zorlanmaktadır. Bu sinirlerin elin parmaklarının, serçe parmağının his duyusundan ve eylemlerinden sorumludur. Dirseğin iç yanından elimiz ile hissedebileceğimiz bir tünel mevcuttur. Dirseğimize almış olduğumuz darbeler ulnar siniri etkileyerek, sinir de ödeme bağlı şekilde sinir tünel içerisinde sıkışmaktadır. Bu sinir sıkışması ulnar sinir sıkışması veya kubital tünel sendromu olarak da bilinir.

Sağ serçe parmak uyuşmasına sebep olan rahatsızlıklar
Parmak uyuşması genel itibariyle her insanda görülebilecek yaygın bir durumdur. Bu durumda oluşan karıncalanma ya da duyu kaybı hissene sebep olur. Uzun süre hareketsiz ve aynı pozisyonda kalan kolun sinire baskı uyguladığından sinire yetersiz kan akımı sonucu serçe parmağı uyuşması meydana gelir. Bunun ardından parmaklardaki iltihaplı enfeksiyonlar veya parmak yaralanmaları da uyuşmaya sebep olur. Çoğu parmak uyuşması tehlikeli arzettiği söylenemez. Ama inme ve tümörler gibi ciddi sıkıntılardan dolayı da parmaklarda uyuşma ortaya çıkar. Tehlikeli olan durum kronik uyuşmalardır. Kronik uyuşmalarda parmak uyuşması uzun sürüp kalıcı oluyor ise bu durumda çok ciddi tıbbi durumdan söz edilebilmektedir. Şeker hastalığı, periferal nörapati, maltipl skleroz gibi ciddi sağlık problemleri bu uyuşmalara sebep olmaktadır. Birkaç dakikadan fazla uyuşma ve değişik duygular görülüyorsa mesela; felç, kafa karışıklığı, konuşma bozukluğu ya da kuvvetsizlik gibi durumlarla beraber parmak uyuşması yaşanılırsa durum vahimdir ve Uzman bir doktora başvurmak gerekir.

Sağ serçe parmağında uyuşmanın tedavisi nasıl yapılır?
Yukarı kısımda bahsettiğimiz tedavi yöntemleri serçe parmak uyuşmasına engel teşkil etmiyorsa kas güçsüzlüğü veya ağrı şikâyetleri devam ediyorsa cerrahi yöntemlere gereklilik olacaktır. En çok kullanılan cerrahi tedavi yöntemleri anterior submuscular tranpozisyon olarak adlandırılan sinirin kemik tünelin arkasından önüne alınmasıdır.

" } ] }