{ "title": "Protez Parmak", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/protez-parmak.jpg", "date": "21.01.2024 18:03:20", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Protez Parmak, Dünya üzerinde iş kazaları, trafik kazaları ve yanıklar yüzünden protez parmak kullanımı kaçınılmaz oluyor, fakat protez parmaklar kazalar dışında belirli hastalıklarda da kullanılıyor. Tümörlere, doğum anomalilerine bağlı olarak parmak alınması gerçekleşiyor. Protez parmaklar ellerindeki parmak uzuvlarını kaybedenlere yardımcı oluyor, fakat protez parmakların duyu algılaması yoktur. İşlevlerinin yanı sıra, el ve ayak uzuvları görünürde bulunduğu için protezlerin dış görünümü de önemlidir.

ProDigist cihazı, elinin tamamını değil ama sadece bir kısmını kaybeden insanlara yardım etmek için tasarlanmış olan çok özel bir cihazdır. Kişinin sadece baş parmağını veya sadece işaret parmağını kaybetmesi ile, diş fırçalamak çatal tutmak gibi çok kolay işlemleri gerçekleştirmek bile zorlaşabiliyor. Kişinin bu cihazı kullanmadan önce Uzman hemler tarafından bir tedavi sürecine tabi tutulması gerekiyor. Parmaklara dair cihaza karşı herhangi bir sorun varsa ilk önce o sorun giderilmelidir. Cihazın soketleri kişiye özel olarak tasarlanır. Kişi ProDigist cihazına bu soketler sayesinde rahatlıkla adapte olur. Cihaz güce karşı çok hassas olan birimler veya elektrotlar aracılığıyla çalışır. BioSim ismindeki bir cihaz ile uzaktan kontrol edilebilir.

Nasıl yapılır

Protezin takılacağı kısma anestezi uygulandıktan sonra, Uzman cerrah hasar görmüş kısımları eklemlerden çıkararak yerine protez takar. Bu protezlerde kullanılan maddeler parmaklarımızda bulunan eklemlerin eskisi gibi iyi çalışabilir duruma gelmesi için tasarlanır. Protezler direkt olarak kemiğe uygulanabildiği gibi kemiğe kemik çimentosu adı verilen bir madde ile tutturulması da mümkündür.

Bunların yanı sıra bir de protezlerin malzemelerine göre çeşitliliği vardır. Bunlar kemiğe tutturma şekline göre, çimento ile tutturulan, protez içinde kemik büyüyerek tutunan, protezin üretildiği maddeye göre değişen (Metal, seramik veya polietilen parçaları olan) gibi çeşitleri vardır.

Protez kullanımında olası riskler şunlardır: enfeksiyon, gevşeme, çıkık, aşınma ve kırılmadır. Bu durumda riskler genellikle protezle ilgilidir.

Protez parmakların bu anlattığımız işlevleri dışında dış görünümleri de önemlidir. Protez parmakların dışı demir veya plastik olarak desenli bir şekilde kaplanabilir veya dışı silikonla normal bir parmak görünümünde kaplanabilir.
" } ] }