{ "title": "Parmakta Lif Kopması", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/Parmakta-Lif-Kopmasi-49.jpg", "date": "21.01.2024 13:35:32", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Parmakta Lif Kopması, elde bulunanın kaslarının bitiş noktasına gelmeden önce kiriş adı verilen yapılarına dönüşen lifler el, kol, parmak, ayak ve bacak gibi birçok organın hareketinin sağlanması için oldukça önemli yapılardır. Liflerin kopmaları durumunda kişide hareket kaybı yaşanır. Parmaklarda bulunan lifin kopması fazla görülen şikâyetler arasındadır. Herhangi bir sebeple parmaktaki lif kopması ciddiye alınması gereken bir vakadır.

Parmakta lif kopması belirtileri nelerdir?

Elde bulunan parmaktaki liflerin kopması neticesinde lifi kopan parmağın şişmesi ya da şekil bozukluğu gibi problemlerin oluştuğu gözlenir. Parmakta lif kopmuş ise parmağın uç kısmının oynatılamaması, parmakta yanma hissi, uyuşukluk, morarma, parmağın şiddetli ağrıması gibi şikâyetler gözlenir. Böyle durumlar olduğu zaman vakit kaybedilmeden bir an önce müdahale gerekir. Tıbbi müdahale ile parmakta bulunan lifinin kopmasının tedavi edilmesi sağlanabilir.

Parmakta lif kopması sebepleri nelerdir?
Parmakta lif kopması tedavisi, lif kopmasıyla parmağın işlevini yitirmesi sebebiyle günlük hayatta büyük problemler yaşanabilir. Bu sebeple oldukça hassas olan parmakta lif kopmasının vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gerekir. Lif kopması sinir ve damar yaralanmalarında lif kesikleri gibi şikâyetleri ile görülebilir. Lif kopmaları vakit kaybedilmeden tedavi edilmezse istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Lif kopmasının bulunduğu bölgedeki liflerin dikilmesi vakit kaybedildiği zaman oldukça zor olur. Parmaktaki lif kopmasının tedavi edilmesinde ortopedi uzmanlarının muayene etmesi gerekir. Sonrasında parmak da herhangi bir cisim veya enfeksiyon riskinin olup olmadığı kontrol edilir. Yapılan incelemeler sonrasında hastaya öncelikle tetanos aşısı uygulanır. Parmakta liflerinin kopması mutlaka cerrahi tedavi gerektirir. Parmağın tedavi edilmesinde mikrocerrahi alanında Uzman kişilerin uygulaması ile tedavi sağlanır. Yapılan müdahalede parmakta dikilen alanın korunmasını sağlamak için parmak ateli uygulanır. Böylelikle parmağın hareket ettirilmemesi sağlanır. Parmağın tedavisinde 30 gün tamamlandıktan sonra atel çıkarılarak parmağın hareketlerinin derecesi gözlenir. Atel sonrasında liflerin tam olarak işlevini yeniden kazanabilmesi için kişiye fizik tedavisi uygulanır. Lif kopması sebebiyle parmak kullanılmadığı için eski işlevini yerine getiremez. Fizik Tedavi sayesinde parmağın eski formuna kavuşturulması sağlanır. Fizik tedavisi uygulanmaz ise lifler birbirine yapışacağı için parmakta bulunan hareketin kısıtlandığı gözlenir. Bu sebeple ameliyat sonrasında parmakta bulunan lif kopmasının tedavisinde fizik tedavisi kesinlikle yapılmalıdır.
" } ] }