{ "title": "Parmakta Kemik Çıkıntısı", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/Parmakta-Kemik-Cikintisi-52.jpg", "date": "20.01.2024 08:00:01", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Parmakta kemik çıkıntısı, bilimsel adı ile Halluks Valgustur. Bu hastalık cerrahi ya da medikal yöntemler ile tedavi edilebilir. Tedavi prensipte parmaktaki deforme nedeniyle bozulmuş olan basma kusurunun düzeltilmesidir. Medikal tedavinin ana prensibi parmaktaki deforme olma sebebiyle bozulan ayak mekanik dengesinin çeşitli ortopedik araçlar ile düzeltilmeye çalışılmasıdır. Medikal tedavide kullanılan ortopedik araçlardan olan parmak arası silikonları, gece takılan makaralar parmağı doğru pozisyona getirerek etrafındaki dokunun rahatlatılması ve ağrının azaltılmasını amaçlamaktadır. Bu şekilde yanlış basmadan kaynaklanan ve bu sebep ile ayakta fazla yük taşıyan bölgelerin dengesinin tekrar sağlanmasıdır. Medikal yöntemler ile fayda sağlayamayan hastalarda ağrının ortadan kaldırılmasını sağlamak ve rahatlıkla ayakkabı giymelerini sağlamak amacıyla cerrahi yöntemlere başvurulabilir.

Halluks Valgus deformitesi ile ortaya çıkan parmak çevresinde ortaya çıkan şişliğe 'Bunyon' adı verilir. Parmak eklemi etrafında eklemi korumakla görevli olan yağ kümesi deforme sonucunda ayakkabı içerisinde basınç altında kalan bölge olur ve burada bu baskıya bağlı olarak bir büyüme oluşur. Doku büyüdükçe ayakkabı basıncı artar buna bağlı olarak şişlik ve kızarıklık kalıcı bir duruma gelir.

Parmaktaki kemik çıkıntısı sebepleri: bu çıkıntıların oluşumunda en sık rastlanılan sebep ayağa uygun olmayan, ayak parmağını doğal olmayan bir şekilde sıkan, dar ve sivri burunlu ayakkabılar ve bunların uzun süreli kullanımıdır. Bu duruma ek olarak çocuk felci gibi hastalıklarda da ortaya çıkar. Genetik bu deformasyonda rol oynar fakat hem genetik sebep hem de çocuk felci gibi durumlar yanlış ayakkabı sebebi kadar rol oynamaz.

Parmaktaki kemik çıkıntısı önlenebilir mi?

Parmaktaki kemik çıkıntıları (Halluks Valgus) önüne geçilmez ise çoğunlukla ağrılı hale gelir. Bununla birlikte tüm kemik çıkıntıları ilerleyip bu sürece kadar gelmezler ve ameliyatsız da tedavi edilebilirler. Eğer parmaktaki kemik çıkıntıları eğer ağrılı sürece girmemişse ameliyat edilmesine gerek yoktur. Genellikle ağrılı süreç doğru ayakkabı seçimi ve medikal yöntemler ile ortadan kalkar.

Doğru ayakkabı nasıl olmalıdır?
Cerrahi müdahale sonrası süreç: bu ameliyatlarda en önemli süreç ameliyat sonrasıdır. Cerrahi müdahale sonrası 4-6 hafta arasında ayağa yük vermemek gerekir. Bu süreçten sonra üçüncü ayın sonunda ise geniş ve rahat seçilmiş ayakkabılara geçiş sağlanabilir. Ameliyattan sonra hastanın tamamen normale dönmesi 6-9 ay arasında bir süreçtir. Tamamen normale gelene kadar ki süreçte ayaklarda şişme ve ayakkabı giyme güçlüğü yaşanabilir. Bu ameliyatın amacı mümkün olduğu kadar ağrıları azaltmak ve deforme olan bölgeyi mümkün olabildiği kadar düzeltmektir ve hiçbir zaman bu ameliyattan mucize beklememek ve bir mucize olacağını ve kolay bir süreç olduğunu söyleyenlere inanmamak gerekir.
" } ] }