{ "title": "Parmak Tendon Kopması", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/parmak-tendon-kopmasi.jpg", "date": "21.01.2024 17:18:49", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "

Parmak Tendon Kopması, Tendonlar kasların bitiş noktalarına yapışmadan önce kiriş diye adlandırılan yapılara dönüşmüş halidir. Tendonlar kol, parmak ve ellerin hareket etmesini sağlayan yapılardır ve kesilmeleri durumunda hareket kaybı meydana gelir. El cerrahisi kliniğinde tendon yaralanmalarına çok sık rastlanır.

Tendon yaralanması olan hastaların detaylı bir fizik muayene ile değerlendirilmesi önemlidir. Çünkü sinir ve damar yaralanmalar da tendon kesikleriyle birlikte görülebilir. Tendon kesisi 15 gün içerisinde tedavi gerekir. Uzayan sürelerde tendon boyunda kısalma meydana gelir ve bu durum tendonun dikilmesini zorlaştırır. Bu durumlarda çift aşamalı tendon onarımı gerekmektedir. Ameliyat sonrasında el alçıya alınır ve yaralanmanın içeriğine göre gerekli sürelerde aktif hareket kısıtlaması yapıldıktan sonra fizik tedaviye başlanır.

Tendon yaralanmalarında ameliyat kadar önemli olan diğer bir süreç ise fizik tedavidir. Ameliyattan sonra yeterli fizik tedavi yapılmadığı durumlarda tendonlar birbirine yapışarak hareketlerde kısıtlılık meydana gelir. Bu durumda ikinci ameliyata ihtiyaç duyulur ve bu ameliyat ile yapışık tendonları ayırmak gerekir. Buna engel olmak için fizik tedavinin ihmal edilmemesi gerekir. Tendon, kas ile kemik arasında yer alan fibröz bir dokudur. Kasın kasılması ile tendon bağlı olduğu kemiği çeker ve eklemin hareket etmesini sağlar.

Fleksor Tendon Yaralanmaları

Fleksor tendon yaralanmaları genelde kesici delici yaralanmalar sonucunda tendonun fonksiyonunu kaybetmesi ile görülür. Tendon kesi sonucunda fonksiyonunu kaybeder. Romatizmal hastalıklardan dolayı tendon, herhangi bir travma yaşanmadan kendiliğinden de kopabilir. Ortopedi uzmanları tendon kesisini anlamak için hastadan parmağını oynatmasını ister. Eğer hasta parmağın en uç kısmını oynatamaz ise fleksor digitorum profundus tendonunun kopuk olduğu anlaşılır. Fleksor digitorum superfisialis tendonu kesisinde ise hasta tam değilse de bütün parmaklarını bükebilir fakat, bu bükme oldukça ağrılı olur.

Ortopedi uzmanı fleksor tendon kesili hastanın ilk olarak açık yarasını yıkar ve temizler, ardından enfeksiyon riskine karşı antibiyotik tedavisini başlatır. Daha sonra yara içinde yabancı cisim olup olmadığına bakar. Gerekli görülürse tetanos aşısı yapılır. Fleksor tendon yaralanmaları, her zaman cerrahi tedavi gerektirir. Fleksor tendon yaralanmaları, ameliyathane ortamında ve koşullarında tedavi edilmelidir. Tendon tamir sonrasında, el bileği atele alınır ve 3-4 hafta sonra hareket edilir. Fleksor tendon tedavisinde atel sonrası fizik tedavi yapılır ve tendonun tam olarak işlevini kazanması sağlanır.
" } ] }