{ "title": "Parmak Kopması", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/parmak-kopmasi.jpg", "date": "20.01.2024 05:27:01", "author": "BURCU YALÇIN", "article": [ { "article": "Parmak Kopması; Parmak uzvunun kopması durumu o an yaşanan acının haricinde yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Parmaklarımız hareket sistemimizi tamamlayan uzuvlardır. Yaşamımız boyunca her işimizi parmaklarımız yardımıyla tamamlanmıştır. Küçük basit bir örnek gerekirse; yaşamımızı devam ettirmek için yemek ihtiyacını gidermek diyebilirim ki bu en önemli olanıdır. Şimdi kopma türünden kısaca bahsedelim sonra parmak kopması durumlarında yapılması gerekenlere geçiş yapalım.

Uzuv kopması; Tam kopma ve kısmi kopma olarak ikiye ayrılır. Tam kopmalar, uzvun vücuttan tamamen ayrılması durumudur. Damarlarda koptuğu için vakit kaybetmeden hemen uzvun dikilmesi gerekmektedir. Kısmi kopma, uzvun vücutla bağlantısı devam etmekte ve sadece bir kısmının kesilmesi durumudur. Bunda da hemen tedavisinin yapılması gerekir fakat tam kopmaya kıyasla tehlike oranı düşüktür.

Parmak kopması tam kopma kategorisine girmektedir. Böyle bir durumla karşı karşıya gelindiğinde ilk önce kopan parçayla hastanın hemen zaman kaydetmeden hastaneye taşınması gerekir. Süre burada çok önemlidir. Çünkü kopan parçanın canlılığını yitirmemesi gerekiyor. Tabi ki kopan parçanın da iyi şekilde muhafaza edilmesi lazımdır.

Kopan Parmağın Taşınması İşlemi

İlk önce hastanın sağlık durumu kontrol altına alınır. Kopan bölge temiz bezle kapatılır ve kalp seviyesine getirilir. Hastanın durumu kontrol altına alındıktan sonra kopan parçanın yüzeyinde kirlenme var mı varsa eğer suyla hafif temizliği yapılır. Başka bir şey yapılmamalıdır. Parçayı temiz beze sarın ardından bir poşetin içine yerleştirip poşetin ağzını kapatın. Başka bir poşete buzlu su koyup ağzını kapatmış olduğumuz poşeti buzlu suyun içine yerleştirerek onu da kapatın. Kopan parçayı direk olarak buzla temas ettirmeyin. Çünkü bu parçanın donmasına ve dokuların ölmesine sebep olur. Kopan parçayı buzlu suda taşımadaki amaç dokuların metabolizmasını yavaşlatarak oksijen ihtiyacını azaltıp dokuyu canlı tutmayı sağlamaktır. Bu işlemin ardından hastayı ve kopan uzvu alarak en yakın hastaneye taşımaktır.

Kopan parçanın en fazla 2 saat içinde tekrardan dikilmesi sağlanmalıdır. Kopma seviyesi parmak ucuna doğru yaklaştıkça uygun şartlarda korunmasının saklandığını varsayarak bu süre 6-12 saate kadar çıkmaktadır. Kopma durumu uca doğru yaklaştıkça bölgenin küçülmesi ve damarların incelmesinden dolayı cerrahi müdahalenin profesyonelliğinin önemi artmaktadır. Fakat kopan parçanın da fonksiyonelliğinin dönüşü çabuk olmaktadır.

Kopan Parmağa Cerrahi İşlem

Kopan uzvun yerine dikilmesi işlemine Replantasyon denilmektedir. Bu işlemi mikro cerrahi ve el cerrahisi konusunda eğitim almış kişiler tarafından yapılması gerekir. Tabi ki bunun için sadece cerrah önemli değildir. Cerrahi işlemin yapılmasını sağlayacak ve tüm ekipmanların olduğu bir hastane de önemlidir.

Kopan uzvun sorunsuz yerine dikilmesi ve işlevini tekrardan kazanması hepimizin istediğidir. Fakat bu kopan her uzvun dikileceği anlamına da gelmemektedir. Çünkü kopma şekline de bağlıdır. Düz keskin aletler sonucu oluşan düzgün kopmalarda müdahale şansı yüksektik. Yırtılarak, ezilerek ya da parçalanma sonucu kopmalarda cerrahi müdahale yapılmayabilir. Doku kaybı ve hasar bu durumlarda daha fazladır.

Cerrahi müdahalede başarı oranının yükselmesi hastanın sağlık durumu da bağlıdır. Sigara kullanıyor olması, şeker hastası olması, kalp, tansiyon gibi başka sağlık sorunlarının olması halinde tedavinin başarı oranını giderek düşürmektedir.

Cerrahi İşlem Sonrası

Parmağın dikilmesi ve sonrasında hem hasta hem de cerrah için oldukça sabır gerektiren bir durum söz konusudur. Bu ameliyatlar 2 - 14 saat arasında sürerken, eğer ki kopan kısım birden fazla ise bu süre daha da uzun sürmektedir. İyileşme süresi de buna oranla 2 ay ile 2 sene arasında değişir. Ayrıca kopan parmağın yaşaması sağlandıktan sonra işlevini yapabilmesi için ekstra başka ameliyat da gerekebilir.
" } ] }