{ "title": "Parmak Kırığı", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/parmak-kirigi.jpg", "date": "19.01.2024 21:22:40", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Parmak kırığı, günlük hayatta çok sık karşılaşılan parmak kırıkları, sakatlanma, yaralanma, ezilme ya da morarmadan çok daha ciddi eklem kırıklarına ve çıkılarına kadar farklılık gösterir.

El Parmağı Kırıkları

El parmaklarını bileklere bağlayan kaslar metakarpal kemiklerde bulunur. Kemikler ezilme, düşme gibi darbelerde hasar görebilir. Bu durumda elde en sık yaralanma parmaklarda olur. Parmak yapısında kemiğin birini diğerine bağlayan bağ dokusu, tendon ve falanj olarak tanımlanan 3 adet kemik bulunur. Parmaklarda kas yoktur, Ön kol kaslarının tendonlarının çekmesi ile parmaklar hareket eder. Parmakta yer alan 3 kemiğin görevi de aynıdır.

El Parmak Kırığının Belirtileri Nelerdir?

Parmağa alınan bir darbe nedeniyle ağrı hissi oluşur. Bazı vakalarda eklemlerin birinde parmak çıkmış olabilir. Parmakta şekil bozukluğu yoksa ağrı sakatlanan yerde meydana gelir. Bazı kırık türleri parmağın sağlamlığına göre şiddetli ya da hafif seyredebilir. Kırığın üzerinden 15 dakika kadar geçtikten sonra parmakta şişme ve morarma görülebilir. Kırılan parmak hareket ettirilemez. Şişme kırığın yakınındaki parmakları da etkilemiş olabilir. Kırık şiddetli ise deri altına boşalan kan nedeniyle morarma hemen gerçekleşebilir. Şişlik şiddetli ise parmak sinirleri sıkışarak uyuşmaya yol açabilir.

El Parmağı Kırığında Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır?

El parmağında oluşan kırığı teşhis etmek için en kolay yöntem röntgendir. Destekleyici tedavi ile kırık iki parmak arasına sarılabilir ve hastaya ağrı kesici ilaç verilebilir. Tedavinin ne şekilde yapılacağı kırığa bağlı olarak farklılık gösterebilir. Eğer kırık basit bir kırıksa kırık parmak kırık tahtasına alınabilir. Şiddetli kırıklarda ortopedi uzmanı ile cerrah tedavi şekline ortaklaşa karar verir. Kırık tahtasına alınan parmak tahtada 1 ay boyunca kalır. Kırığın gidişatına göre kırık tahta ile yerine oturmamışsa cerrahiye ihtiyaç duyulabilir. Kemiği tutturmak için cerrah vida, çivi gibi aletler ile kırık tamir edilir.

Ayak Parmağı Kırıkları

Ayağın çarpılması, üzerine ağır bir cismin düşmesi, burkulma, fazla kilo gibi pek çok nedenden dolayı ayak parmaklarında kırık oluşabilir. Ayak parmağına alınan şiddetli bir darbe nedeniyle tek bir parmakta kırık yaşanabileceği gibi bazen iki parmak ya da daha fazla parmakta da kırık gelişebilir.

Ayak Parmağı Kırığının Belirtileri Nelerdir?

Ayak parmağı kırığı nedeniyle ağrı, şişlik, parmakta şekil bozukluğu, kemik boyunda kısalma ve morarma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtilerin boyutu kırığın şiddetine bağlı olarak değişebilir.

Ayak Parmağı Kırığında Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Ayak parmağına alınan bir darbe ya da çarpma nedeniyle meydana gelen kırık kişinin kendi tarafından bile kolaylıkla fark edilebilir. Ancak çatlak, çıkık gibi durumlarda da kırık ile benzer belirtiler yaşanabileceğinden muayene ile kırığın tespit edilmesi gerekir. Fiziksel muayene ile kırık tespit edilebilse de röntgen filmi ile kırık kesin olarak tespit edilir.

Tespit edilen kırık doktor müdahalesi ile yerine oturtulur. Ağrıyı gidermek için buz kompresi ya da uyuşturucu bir iğne yapılması gerekebilir. Kırığın sabit kalması için komşu parmak ile birbirine sabitlenir. Parmak arasında tahriş oluşmaması için iki parmak arasına pamuk ya da gazlı bez konulur. Parmak bu şekilde 4-6 hafta bekletilir. Eğer bu tedavi yöntemi ile kırık yerine oturmamışsa cerrahiye gerek duyulabilir. Kırığın iyileşme süreci kişinin yaşı ve kemik yapısına bağlı olarak değişkenlik gösterse de ortalama iyileşme süresi 1,5-2 aydır.
" } ] }