{ "title": "Parmak İltihabı", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/parmak-iltihabi.jpg", "date": "19.01.2024 23:42:33", "author": "duygu yaray", "article": [ { "article": "
Parmak iltihabı, Parmakların sakatlanması veya iltihabı oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Parmak iltihabı hafif iltihaptan, şiddetli iltihaba kadar birçok çeşitlilik gösterir. Bu durum genelde hafif başlar ve tedavisi kolay olur. Fakat, tedavileri düzgün yapılmaz ya da ihmal edilirse, parmakta kalıcı hasarlar bırakabilir.

Oluşan parmak iltihaplarının şiddetlenme ihtimaline karşı, evde bakım imkânı sınırlı orandadır. Hafif bir iltihaplanma, eğer şeker hastalığı yoksa evde tedavi edilebilir. Başka bütün iltihapların, tıbbi desteğe ihtiyacı vardır. Tedavi gecikirse, parmağın sakatlanması ya da kaybedilmesiyle karşılaşılabilir. Küçük bir dolama el yüksekte tutularak, sık sık suya batırılarak tedaviye yanıt verebilir. Fakat birkaç gün içinde sonuç alınamazsa, tıbbi destek almak şarttır.

Parmak iltihapların da en fazla uygulan tedavi şekli, antibiyotik ilaç tedavisi ve bilinçli bakımdır. Bu bakım iltihabın kurutulması için, yaranın kesilmesi gibi basit bir yöntemde olabilir, iltihap kapmış olan dokuyu temizlemek için cerrahi bir müdahale de olabilir. Bazı iltihapların hastane ortamında ayakta tedavisi mümkünken, bazı durumlarda da damardan yatarak tedavi uygulanması gerekir. İltihaba sebep olan organizmalar, birbirlerine benzeyebilirler.

Dolama adı verilen iltihaplı durum, sadece yara bakımıyla iyileşebilecek bir durumdur. Eğer iltihap fazla birikmişse, iltihabın temizlenmesi gerekebilir. Bu tür parmak iltihaplarında bisturi kullanarak yaraya kesik atıp, biriken İltihap temizlenebilir. Geniş yer kaplamış olan iltihaplarda, parmağa lokal anestezi uygulanıp ağrısız işlem gerçekleştirilir. Daha sonrada, antibiyotik kullanımıyla evde tedavi edilebilir.

Parmakta oluşan felon adı verilen iltihaplı durum, parmak ucunun birçok katmanında oluşur. Bu sebeple iltihabın kesilerek boşaltılması şarttır. Çoğunlukla parmak ucunun her iki tarafına birden kesik atılır ve bölmelere ayırıp boşaltmaya yardım etmek için, içerisine cerrahi bir alet sokulur. Yara artıklarını mümkün olduğunca iyi temizlemek için, bir solüsyona batırılır ya da yıkanır. Bu tür iltihaplarda da doktor önerilerine uyulup, evde özel bakım uygulanmalıdır.

Selülit adı verilen iltihaplar çoğunlukla yüzeyseldir ve ağızdan alınacak antibiyotiklerle tedavisi mümkündür. Bazı ilerlemiş durumlarda ise hastanede damar yoluyla antibiyotik tedavisi uygulanacaktır.

Parmakta oluşan derin iltihaplı durumda ise acil tıbbi bakım şattır. Eğer iltihap orta şiddetteyse, damar içi antibiyotiklerle tedavi edilecektir. Bu tür iltihaplanmalar, çok sık kesme ve kurutma işlemi gerektirebilir. Devam eden tedavi sürecinde ise antibiyotik uygulanır.
" } ] }