{ "title": "Parmak Hareketleri", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/Parmak-Hareketleri-65.jpg", "date": "19.01.2024 19:09:22", "author": "Esma Mutlu", "article": [ { "article": "Parmak hareketleri, yapılmadan önce eller ısıtılmalıdır. Çünkü ellerde ve parmaklarda bir ağırlık ve sertlik hissedilebilir. Bu sebep ile el ve parmakları yumuşatmak için ilk olarak eller ve parmaklar ısıtılmalıdır. Bunun için en basit işlem yaklaşık 5 dakika kadar elleri ılık suda bekletmek olacaktır.

Çeşitli Parmak Hareketleri

Tutuş gücü olarak adlandırılan bu hareket ile taşımanız gereken ağırlık taşıyan bir eşya yahut herhangi bir şeyi zorluk taşımadan kaldırabilmek için taşıyabilmek için faydalı bir harekettir. Yine güç, kuvvet gerektiren çekme gibi durumlarda kapı kolu gibi kuvvet isteyen durumlarda yine bu parmak hareketi etkili olacaktır. Peki bunlar için bu hareket nasıl yapılmalıdır? İlk olarak avuç içine top gibi yumuşak bir nesne alınıp güç yetebildiği kadar avuç içinde sıkılmalıdır. Avuç içindeki bu topu yahut yumuşak olan herhangi bir nesneyi yaklaşık olarak 2-3 saniye kadar sıkıp daha sonra ise sıkma işlemi bitirilmelidir. Avuç içinde bu yumuşak nesneyi sıkma işlemi her iki elde de yaklaşık olarak 15 defa yapılmalıdır. Avuç içinde yumuşak nesneyi sıkma işlemi haftada 2-3 defa tekrar edilmelidir. Ancak baş parmağında hasar olan bireyler bu uygulamayı yapmamalıdır.

Parmak bükme olarak adlandırılan bu hareket ile baş parmağın hareket gücü artırılabilir. İlk olarak birey avucu kendisine dönük şekilde elini havaya kaldırmalıdır. Daha sonraki aşamada ise baş parmak mümkün olduğunca diğer parmaklara doğru uzatılmalıdır. Baş parmak ile tek tek bütün parmaklara gidilip sonra da tekrar geri dönülmelidir. Sonra birey avucu boyunca parmağını büküp 60 saniye kadar bir süre ile bu şekilde kalmalıdır. Her iki elin baş parmağı ile bu aynı işlem 3-4 defa uygulanmalıdır.

Parmak dokundurma ismini alan bu hareket çatal, kaşık, bıçak, diş fırçası tutma, yazı yazma gibi işlemlerin yapılmasında kolaylık sağlamaktadır. İlk olarak birey bileğini düz bir şekilde tuttuktan sonra baş parmak ile işaret parmağı birleştirilerek 0 yapılmalıdır. Bu bütün parmaklar ile yapılmaya devam edilmelidir. Ancak hangi parmak ile 0 yapılıyorsa en az 30 saniye en fazla 60 saniye kadar o şekilde beklenmelidir. Bu işlem her parmakla 4 defa tekrar edilmelidir.

Parmak kaldırma ismini alan bu hareket ile parmakların hareket ve esneklik gücü artırabilir. Bu işlem için gerekli olan ilk şey düz bir zemindir. Birey elinin iç kısmın yani avucunu bu düz zemine bakacak şekilde dümdüz koymalıdır. Daha sonra tek tek bütün parmaklarını bir sıra izleyerek kaldırıp tekrar indirmelidir. Bu işlemi her iki eliyle 10 defa uygulamalıdır.

Yumruk yapma olarak adlandırılan bu hareket ile hem parmaklar hem de eller güçlenir. Ancak birey bu hareketi yaparken biraz zorlanabilir biraz da ağrı hissedebilir. Birey baş parmağını avuç içine alıp diğer parmakları ile de baş parmağın etrafını sararak bu şekilde yumruk yapmalıdır. Bu uygulamayı yaklaşık olarak 60 saniye kadar yapıp daha sonra da yumruk olan eli açıp bütün parmakları iyice açmalıdır. Aynı uygulamayı her iki eli ile de deneyerek 3-4 defa yapmalıdır.

" } ] }