{ "title": "Parmak Çıtlatmak", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/parmak-citlatmak.jpg", "date": "20.01.2024 18:23:47", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Parmak çıtlatmak

Parmak çıtlatma, hemen hemen herkesin yaparken hoşuna gittiği bir harekettir. Parmak çıtlatırken çıkan sesle birlikte, bazı kişilerde alışkanlık hali bile almıştır. Parmakları çıtlatmak, her iki elimizin parmaklarını birbirini kenetleyip, gerdirerek ses çıkarmaktır. Birçok insan çıkan bu sesin parmaklardan geldiğini düşünmektedir. Aslında bu ses, vücudumuzda bulunan sürtünmeli eklem yerlerinden çıkmaktadır. Sürtünmeli eklem yerleri bedenimizde en çok ellerde ve parmaklarda bulunur. Bundan dolayı da en çok ve kolay olarak bu çıtlatma hareketlerini parmaklarda yapmaktayız.

Sürtünmeli eklem yerlerinde, örnek vermek gerekirse parmaklarımızda, kemiklerin birleştiği yerde bir kapsül bulunmaktadır. Kemiklerin hareketlerini kolaylaştıran ve sürtünen yerleri, kapsülün içinde bulunan sıvı halde yağ ile yağlar. Kapsülün içindeki sıvı ise erimiş halde olan nitrojen, oksijen ve karbondioksit gazları bulunur. Parmakları gerdiğimiz zaman, eklem yerleri düz bir hale gelir ve kapsülde doğal olarak gerilme olur. Gerilen kapsülün içindeki gaz basıncı artar ve gaz kabarcıkları patlar. Patlayan bu kabarcıklar, duyduğumuz sesleri oluşturur. Patlayan gaz kabarcıkları sayesinde dışarı çıkan gazlar, eklem yerlerinin daha kolay bir şekilde hareket etmesini sağlamaktadır. Parmak çıtlatma, eklem yerlerindeki hacmi de artırarak, rahat hareket etmesini sağlar. Parmak çıtlatmayı, aynı parmakta art arda yapamazsınız. Çünkü boşalan kapsülün içinde gaz birikmesi biraz zaman almaktadır. Uzmanlara göre verilen bütün bu açıklanmalar ispatlanmış olsa da çok küçük olan bu gaz kabarcıkları, bu kadar dışarıya çıkartacak ses nasıl oluşmakta muamma olarak kalmıştır. Ayrıca araştırmalarda ses iki ayrı yerden çıkmaktadır. Birincisi gaz kabarcıklarının patlaması, diğeri ise kapsülün uzanacağı sınıra gelmesinden dolayı ses çıkmaktadır.

Parmak çıtlatmanın zararlarının, olup olmadığı konusunda araştırmalar yapılmıştır. Çoğu araştırmada parmak çıtlatmanın, herhangi bir kireçlenme yapmadığı gözlenmiştir. Birçok insan parmak çıtlatmanın kendilerine verdiği gevşeme ve rahatlama ile zararını düşünmezler. Çok sık yapılan parmak çıtlatma, eklem gevşekliğine neden olabileceği düşünülmekte, ancak kesinlik kazanmamıştır. Yine aynı şekilde parmak çıtlatan kişilerin, diğer çıtlama yapmayan kişilere göre zamanla parmakların kavrama gücünde azalma olduğu da bilinmektedir. Yaygın bir inanca göre de parmak çıtlatma sık yapıldığında, bir süre sonra alışkanlık, hatta hastalık haline gelebileceği düşünülmektedir. Böylelikle zamanla titreme oluşacağı şeklinde bir kanı oluşmaktadır.

Uzmanlara göre ise parmak çıtlatmanın zararları konusunda, ellerde titreme oluşacağı ya da kireçlenme oluşacağı gibi rahatsızlıkların oluşmayacağı, ellerde titreme oluşmasının başka bir nedene bağlı olacağı kanısındadırlar. Parmakları çıtlatırken yerinden oynatmayacak kadar, eklemleri zorlamayacak şekilde yapıldığı zaman, zararının olmadığını bildirmişlerdir. Buna göre parmak çıtlatmanın bir tek zararın ise zaman içerisinde parmaklarda kavrama yeteneğinde yetersizlik durumu olma ve zayıflama olarak görülmektedir.
" } ] }