{ "title": "İrmikli Parmak Tatlısı", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/irmikli-parmak-tatlisi.jpg", "date": "19.01.2024 02:40:36", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
İrmikli parmak tatlısı, bir diğer adıyla bal parmak tatlısı şerbetli bir tatlı çeşididir. İçerisinde yer alan malzemeler sağlık için protein kaynağıdır. Özellikle tatlıyı seven çocuklarınız varsa bu tatlıyı onlara hazırlayıp afiyetle tüketebilirler. İrmikli parmak tatlısını davet sofralarınız için veya tüm aile bireylerinin bir arada olduğu zamanlarda hazırlayabilirsiniz. Herkesin çok seveceği bu tatlı oldukça da hafiftir. İrmikli parmak tatlısını eğer ilk defa yapacak iseniz size önerdiğimize tarife bir göz atabilirsiniz.

İrmikli Parmak Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri

Hamuru için
Şerbet için
İrmikli Parmak Tatlısı Nasıl Yapılır?

İrmikli parmak tatlısının hazırlanmasına ilk olarak şerbeti hazırlayarak başlayın. Çünkü tatlının şerbetinin soğuk olması, hamurunun ise ılık olması gerekiyor. Şerbeti hazırlamak için uygun büyüklükte bir tencere alın ve içerisine toz şeker ile suyu ilave edin. Akabinde malzemeleri bir kepçe ile karıştırın. Tencereyi ocağın üzerine alın ve kısık ateşte kaynatın. Şerbet kaynamaya başladığın da içerisine limon suyunu ilave edin ve beş dakika daha kısık ateşte kaynatın. Hazır hale gelmiş olan şerbeti soğuması için bir kanara kaldırın. Şerbet soğurken sizde bu arada tatlının hamurunu hazırlamaya geçebilirsiniz. Hamur için un hariç diğer malzemeleri bir karıştırma kabına alın ve yoğurun. Yumuşak kıvamlı olan karışımın içerisine unu yavaş yavaş ilave edin ve ele yapışmayacak bir hamur oluşturun.

Hazırlanılan hamurdan cevizden biraz iri parçalar kopartın ve ilk önce yuvarlayın. Ardından parmak şeklinde hamura uzun şekil verin. Şekil verilen hamurları irmiğe bulayın ve yağlanmış fırın tepsisinin üzerine hamuru dizin. Bu aşama da hamurun üzerine biraz bastırın. Tepsiyi 185-190 derecelik fırına gönderin. Eğer tatlı verilen bu derecede pişer ise daha lezzetli olacaktır. Çok kısık ateş de hamur yayılabilir. Yüksek ateşte ise içerisi hamur olup sadece dış kısmı pişebilir. Bunun için verilen fırın ayarı tatlının pişmesi için en ideal ısıdır.

Tatlının her tarafı kızarana dek pişirin. Pişmiş olan tatlıyı fırından alın birkaç dakika tatlının ilk sıcaklığı çıkana dek bir kenarda bekletin. Ardından tatlıyı tezgâhın üzerine alın ve soğuk olan şerbeti tatlının üzerine bir çorba kepçesi yardımı ile dökün. Şerbeti ile buluşan tatlının üzerine başka bir tepsi kapatın. Böylelikle tatlının şerbetini çekmesi kolaylaşacaktır. Tatlı şerbetini çektikten sonra bir saat kadar buzdolabına kaldırın ve soğukta dinlendirin. Soğumuş olan tatlının üzerine toz çekilmiş Antep fıstığı, ceviz içi, file fındık veya Hindistan cevizi serpiştirip sunum yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }