{ "title": "Baş Parmak Kırılması", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/Bas-Parmak-Kirilmasi-22.jpg", "date": "19.01.2024 12:29:59", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Baş Parmak Kırılması, Günlük yaşamda çok sık karşılaşılan parmak kırıkları, yaralanma, sakatlanma, ezilme veya morarmadan çok daha ciddi eklem kırıklarına ve çıkılarına kadar değişiklik gösterir. Bileği el parmaklarına bağlayan kaslar metakarpal kemiklerde bulunur. Kemikler düşme, ezilme gibi darbelerde hasar görebilir. Bu durumda elde sık yaralanma parmaklarda olur. Parmak yapısında kemiğin birini diğerine bağlayan bağ dokusu, falanj ve tendon olarak tanımlanan üç adet kemik bulunur. Parmaklarda kas yoktur; ön kol kaslarının tendonlarının çekmesiyle parmaklar hareket eder. Parmakta yer alan üç kemiğin görevi de aynıdır.

Baş parmak kırılması belirtileri nelerdir?

Başparmağın kırılma bölgesinde oluşan dayanılmaz ağrı vardır. Kırık yerde yumuşak dokuların şişmesi görülür. Kemik kırılması tamsa ve parçalar arasında aralık oluşmuşsa, gözle görülebilen bir deformite vardır. Kırılan yerde dokunmaya karşı hassasiyet artar. Eğer kan akışı engellenmişse, parmak ya da parmak uçları soğuk ve duyarsızdır. Yumruk ile vurma ya da başparmağın bir yerde sıkışması neticesi oluşan direkt baskı görülür. Burkulma ya da şiddetli bir kas kasılması neticesi oluşan endirekt baskı görülür.

Baş parmak kırılması tedavi: Hastayı sağlık kuruluşuna götürmeden önce, el ve el bileğini splint ya da askı ile stabilize edilmelidir. Kırılan parmak kemiğini mümkünse cerrahisiz, gerektiğinde cerrahiyle yerine birleştirecektir. Bu işlem ivedi yapılmalıdır. Ayrılma olayından sonra altı saat içinde manipülasyon yapılmalıdır. Daha sonra, yapılacak müdahalelerde kanama ve vücut sıvılarının akması hastanın şok geçirmesine sebep olabilir. Aynı anda birçok doku elastikiyetini kaybederek normal haline dönmekte zorlanabilir. Metakarp şaftında oluşan kırıklar, bazen cerrahi müdahale edilmeden tekrar yerlerine getirilebilirler. Ancak kırık kemiklerin yerlerine teller ya da metal vidalar ile tutturulmaları gerekir.

Kemikleri birleştirme manipülasyonu ya da eklemin düzeltilmesi esnasında, genel ya da lokal anestezi uygulanır ya da kas gevşetici ilaçlar kullanılır. Şiddetli ağrılar için narkotik ya da sentetik narkotik ağrı kesiciler de kullanılabilir. Cerrahi müdahale gerekliyse, enfeksiyonu önlemek için antibiyotikler verebilir.

Baş parmağın hareketsizliği çok önemlidir. Baş parmak ve el bileğini sabitleştiren splint de kullanılabilir. Alçı çıkarıldıktan sonra her gün 3-4 kez, 15 dakika süre ile buz masajı uygulanmalıdır. Bir buz parçasıyla sakatlanan bölgenin üzerinde dairesel bir biçimde masaj uygulanmalıdır.

Baş parmak kırılması Tedavi sonrası
Herhangi bir kırığın tam olarak ne kadar zamanda iyileşeceğini tahmin etmek olanaksızdır. Yaş, cinsiyet, daha önceki genel sağlık hali bu süreci etkileyen etmenlerdir. Kırığın iyileşme süreci ortalama 6-8 haftadır. Kırılma yerinde bir oynama olmadığında ve röntgen, kemiklerin tam olarak kaynadığını gösterdiğinde iyileşme tamamlanmış demektir.

" } ] }