{ "title": "Ayak Parmak Kırığı", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/Ayak-Parmak-Kirigi-89.jpg", "date": "19.01.2024 08:32:27", "author": "Esma Mutlu", "article": [ { "article": "Ayak parmak kırığı, Ayağın üzerine herhangi bir ağırlığın düşmesi yahut bir hareket sonucu ayağın bir yere çarpması ile ayak parmaklarında kırık meydana gelebilir. Bu çok sık rastlanılan bir durumdur. Bireyin ayağını bir yere çarpması, direkt olarak ayağa darbe alması, bireyin ayaklarına fazla yüklenmesi, ayağını burkması veya ayağına bir ağırlık düşürmesi sebebi ile ayak parmağında kırılma meydana gelebilir. Eğer birey şişmansa, aşırı kilo problemi varsa, kemik veya eklem hastalığına sahip ise kalsiyum eksikliği varsa, uygun olmayan ayakkabılar giyiyorsa ayak parmağı kırılma riski daha da artmaktadır. Genellikle ayak parmaklarından sadece biri kırıldığında parmak yerine oturtulur. Hastaya gereken tedavi uygulama işlemi bittikten sonra kırılan parmak yanındaki diğer parmağa bantlanarak sabit bir hale getirilir. Ancak ciddi kırılmalarda özellikle ayak baş parmağında meydana gelen kırıklarda kırılan parmağı alçıya almak gerekebilir. Hatta cerrahi operasyon gerekebilir. Ayak parmaklarında meydana gelen kırıklıklar genellikle dört ile altı hafta arasında iyileşme göstermektedir. Ayak parmağında meydana gelen kırılmanın şiddetine bağlı olarak parmakta enfeksiyon meydana gelebilir veya daha da ileri seviyede osteoartrit gelişme gösterebilir. Kırılan ayak parmağına buz koyulması hem ağrıyı hem de şişmeyi önler. Buz deriye direkt temas etmemeli bir havluya sarılıp kırılan ayak parmağına öyle konulmalıdır.

Ayak Parmak Kırığı Belirtileri Nelerdir?

Kırılan parmakta şiddetli bir ağrı baş göstermeye başlar. Kırık parmağın çevresindeki yumuşak dokular şişme meydana gelir. Kırılmanın olduğu parmakta gözle görülebilecek düzeyde şekil bozukluğu meydana gelir. Yine kırılan parmakta diğer parmaklara göre hassasiyet oluşur. Kan dolaşımına bağlı olarak kırılan parmakta uyuşma meydana gelir. Yine kırılan parmakta renk değişikliği meydana gelir.

Ayak Parmak Kırığı Nasıl Tedavi Edilir?

İlk olarak parmağı kırılan hastaya fiziki muayene uygulanır. Yapılan bu işlemde doktor hastanın hassas ve yara almış bölgesini kontrol eder. Doktor hastanın kırık parmağı etrafındaki deriyi de kontrol eder. Bunun sebebi ise parmağa hala yeterli miktarda kan akımı ve sinir iletimi gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol etmektir. Eğer yapılan muayene ile bireyin ayak kırığı anlaşılmadıysa bireyin ayağına röntgen çekmek gerekebilir. Basit ayak parmaklarında eczanelerden reçetesiz ağrı kesici ve iltihap sökücü ilaçlar alınabilir. Eğer kırık ciddi ise doktor reçetesi ile eczaneden ilaç alınır. Kırılan kemik yerine redüksiyon denilen işlem ile yerine oturtabilir. Bu durum cerrahi bir operasyon gerektirmez. Buz koyularak yahut anestezi uygulanarak kırılan bölgenin uyuşması sağlanır. Eğer kırılan ayak parmağı baş parmağı dışında bir parmak ise ve kırık ciddi değil ise kırık olan parmağa gerekli olan muayene yapıldıktan sonra kırık parmak yanındaki parmağa bant ile sabit hale getirilir. Birbirine yapıştırılan parmakların arasında tahriş olmasını engellemek için parmaklar arasına gazlı bez koyulabilir. Eğer ayakta meydana gelen parmak kırıklığı bir arada duramayacak biçimde ise parmağın alçıya alınması gerekmektedir. Bazen ise ayak parmağında meydana gelen kırıkta kesin bir iyileşme sağlamak ve parmakların eski haline gelebilmesi için özel vida, mil ve levha kullanmaya ihtiyaç duyulabilir. Ameliyat sonrası doktor hastaya tabanı sert ancak üstü yumuşak bir ayakkabı giymesini tavsiye edebilir. Bu yapıya sahip ayakkabılar esnemeyi önlerken ayağın şişmesi halinde ayağa daha geniş bir alan sağlar.
" } ] }