{ "title": "Ayak Parmağı Kırığı", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/ayak-parmak-kirigi.jpg", "date": "21.01.2024 15:20:53", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Ayak parmağı kırığı, ayak parmağında oluşan kırıklıklar, ayağa ağır bir maddenin düşmesi, ayağın bir yere çarpması, burkulma gibi nedenlerde dolayı oluşabilir. Çoğu durumda sorun tek parmakta oluştuğundan kırık yerine oturtulup, gerekli müdahale yapıldıktan sonra kırık parmağın yanındaki parmak ile bantlanarak kırık parmak sabitlenir. Kırık ciddi boyutlarda ve başparmakta ise alçıya alınabilir ya da cerrahi gerekebilir. Ayak parmağında gerçekleşen kırıklar genellikle 1-1,5 ay süre içinde iyileşir. Ancak iyileşme süreci kırılmanın şiddeti ve gerçekleştiği yere bağlı olarak değişebilir.

Ayak Parmağı Kırığı Belirtileri Nelerdir?
Ayak Parmağı Kırığına Bağlı Gelişebilecek Komplikasyonlar
Ayak Parmağı Kırığı Tanısı Nasıl Konulur?

Hastaneye başvuran hastada ilk olarak fiziksel muayene gerçekleştirilir. Doktor bölgeyi kontrol eder. Kırık parmağın çevresindeki deri kontrole dilerek parmağa kan akışının gerçekleşip gerçekleşmediği tespit edilir. Fiziki muayene ile kırık kesin olarak tespit edilememişse röntgen filmi çekilir.

Ayak Parmağı Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlaç Tedavisi: Ayak parmağında oluşan kırık çok ciddi değilse eczanelerden reçetesiz temin edilebilecek ağrı kesici ve iltihap önleyici ilaçlar kullanılır. Kırık ciddi boyutta ise daha etkili ağrı kesici ve iltihap önleyiciler reçete edilebilir.

Kırığın Yerine Oturtulması: Kırık kemiği yerine oturtmak için redüksiyon işlemi uygulanır. İşlem cerrahi gerektirmez. Buz ya da enjekteksiyonla anestezi yapılabilir. Bu sayede bölgenin uyuşması sağlanarak hasta daha az acı hisseder.

Alçıya Alma-Sabitleme: Kırıkların daha çabuk iyileşmesi ve yerine oturması için alçıya alma gibi sabitleme yöntemleri uygulanır;

Bandaj: Kırık oluşan parmakta gerekli tedavi yapıldıktan sonra komşu bir parmak ile sabitlenir. Komşu parmak kırık parmak için atel görevi görür. İki parmak birbirine yapıştığı için parmak arası tahrişi önlemek için araya gazlı bez koyulur.

Ameliyat: Yapılan müdahalelere rağmen kırık tam olarak iyileşmemişse kırığın iyileşmesi için ameliyat ile vida, mil ya da levha takılması gerekebilir.

Sert Tabanlı Ayakkabı: Kırık için uygulanan ameliyattan sonra doktor sert tabanlı ayakkabı giyilmesi gerektiğini söyleyebilir. Sert tabanlı ayakkabılar parmakta esnemeyi önler.

Evde Uygulanabilecek Tedaviler

Kırık oluşan ayağın yüksekte tutulması, bölgeye buz koyulması oluşabilecek şişlik ve ağrılar için faydalı olur. Kırık bölge mümkün olduğunca kalp hizasından daha yukarıda tutulmalıdır. Buz kullanılacaksa direkt cilde temas ettirilmemelidir. Buz bir havluya sarılarak bölgeye uygulanmalıdır.
" } ] }