{ "title": "Ayak Baş Parmağı", "image": "https://www.parmak.gen.tr/images/ayak-bas-parmagş.jpg", "date": "21.01.2024 14:13:27", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Ayak Başparmağı, İnsanların ve omurgalı hayvanların ayaklarında bulunan parmaklardan en içte kalanlarıdır. Ayak başparmağı insanlarda iki adettir. Ayaklarda bulunan ve topuk ile ayak tabanının yükünü hafifletme görevi üstlenen ayak parmaklarının en önemli görevi vücudun ağırlığının ayaklarda dengeli bir şekilde dağılmasını sağlamaktır. Ayaklar ve ayak parmakları insam hayatının düzenli bir şekilde sürdürülebilmesi için oldukça önemli organlardır bu nedenle ayak bakımı oldukça önemlidir.

Ayak Başparmağı Hastalıkları

Hallux Valgus; ayak başparmağında genetik veya sonradan oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık ayak başparmağının içe doğru dönmesi durumudur. Ayakkabı seçimi ve ayakların rahat ettirilmesi oldukça önemlidir. Hareket kısıklığına ve şiddetli ağrılara neden olabilen bu hastalık ameliyat gerektirmez ancak oldukça dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Ayak başparmağında şişlikler bulunur.

Hallux Rigidus; ortopedik ayakkabı kullanımı gerektiren bu hastalık artroz sebebi ile hareket kabiliyetinin kaybedildiği bir rahatsızlıktır. Genellikle 30-60 yaş arasında görülen bir hastalıktır. Bu rahatsızlık sert ayak başparmağı ve sert, hareket etmede zorluğa neden olan kıkırdak yapısıdır. Başparmakta çıkıntı şeklinde şişlik bulunur ve ağrılara neden olur.

Başparmak Kemiği Çıkıntısı; genellikle kadınlarda görülen bu hastalık yüksek topuklu ayakkabı giymek ve dar, rahatsız edici ayakkabıların neden olduğu bir rahatsızlıktır. Ameliyat şartı gerektiren bu hastalık şiddetli ağrılara neden olmaktadır.

Ayak Başparmağı Uyuşması; tıp dilinde gut hastalığı olarak adlandırılan bu rahatsızlık ayak başparmağında meydana gelen aşırı duyarlılık sonucu parmakları herhangi bir yere vurma durumunda şiddetli ağrı ve kızarıklık oluşmasına neden olmaktadır. Şişlikler oluşarak zaman içinde artar ve şiddetli ağrılara neden olur. Bu hastalık vücutta ürik asit fazlalığı ile ortaya çıkar. Genellikle diyet ve ilaç tedavisi ile düzelebilen bu hastalık ilerlemesi durumunda ameliyat gerektirir.
" } ] }